Bulldog Premium ölsatser

vinland.se

ölsats bulldog brew Bulldog Brews ölsatser har tagit ölbryggning till en helt ny nivå. Bulldog har tillverkat ölsatser som går långt förbi dom vanliga "Premium" satserna som ofta innehåller omkring 3kg malt och en enkel öljäst, oftast samma jästsort oavsett vilken öl som ska produceras. Samtliga Bulldog Brews ölsatser innehåller oöverträffade mängder maltextrakt, olika typer av färsk humle (pellets) och riktiga öljäster, olika för varje öltyp. Det här är något helt nytt inom ölbryggning, låt oss titta inuti Bulldog-satserna:

Bulldog Brews ölsatser är de första på marknaden som använder bag-in-box teknik istället för konservburkar. Det är bättre för att:

 • Man kan ha olika mängd maltextrakt i varje ölsatstyp, så t ex mer malt i de mörka ölen.

 • Mera robust förpackning, perfekt för postorder, inga bucklor i burkarna.

 • Miljövänligare än metallburkar

 • Billigare än metallburkar. Bulldog har använt besparingen till att stoppa mer malt i varje ölsats.

Bulldog Brews ölsatser - sortimentet

  Beer kit hammer of thor

  Hammer of Thor Special Gravity Lager

  beer making kit ipa

  Raja's Reward India Pale Ale

  beerkit mexican

  Cortez Gold Mexican Cerveza

  yorkshire bitter kit

  Pennine Peak Yorkshire Bitter

  Export ale beer making

  Triple Tykes Special Export Ale

  northern brown beer kit

  Cobnar Wood Northern Brown Ale

  Choklad stout ölsats

  Bulldog julöl

  Easter Brew Chocolate Stout Yule Brew Julöl

  De nya American Craft ölsatserna

  amerikansk dubbel ipa ölsats amerikansk ölsats
  Evil Dog American Double IPA
  Four Finger Jack American Pale Ale
  Imperial Red ölsats strawberry pale ale kit
  Bad Cat Imperial Red
  Strawberry Pale Ale

  Jämförelsetabell här

  Utmaning - tillverka första 4kg malt ölsatsen

  Det var inte enkelt att ta steget förbi den gamla "Premium" nivån på ca 3kg maltextrakt. Ett av problemen när man går långt över det är att brygden inte alltid vill jäsa hela vägen utan stannar för tidigt. Rätt slutvärde bör vara 1006 (+6 oechsle) upp till 1010 (+10 oechsle). Lägre värde för ljusa ölsorter och det högre för de mörka. En "standardlösning" på problemet är att använda vad vi brukar kalla för en "slägg-jäst", en som jäser färdigt till varje pris. Tyvärr är detta inte riktiga öljäster så resultatet blir inte särskilt bra. Trots detta använder flera ganska kända tillverkare dessa jäster idag. Dessa öljäster är dessutom billigare så frestelsen är stor. Dessutom producerar dom ganska tråkigt öl.

  Riktig öljäst för hembryggning

  Så Bulldog bestämde sig för att använda riktig öljäst istället, samma som ofta används av mikrobryggerier runt om i världen. Det är dyr jäst så man ser inte ofta ölsatser med dessa typer av jäst. Några av Bulldog-jästerna är dessutom helt nya och finns inte på marknaden för att köpa separat. Bulldog-ölsatserna innehåller 10 gram av ädel öljäst (jämför gärna hur mycket ditt favoritmärke använder och kom ihåg att det är inte ens riktig öljäst). I "Craft" ölsatserna används Bulldog's American West Coast öljäst med hela 20 gram för att säkerställa en trygg jäsning upp till mycket hög alkoholhalt.

  Riktiga öljäster är lynniga men producerar fantastiskt öl. Slutvärdet (oechsle) för jäsningen kan variera en del vilket det sällan gör med billigare typer av jäst, åtminstone för ölsatser upp till ca 3 kg malt. Bruksanvisningen för en Bulldog-ölsats är därför annorlunda mot vad du har sett förut och det är mycket viktigt att följa den - gamla sanningar från billiga ölsatser gäller inte längre!

  En annan av jästsorterna i Bulldog-ölsatserna är den så kallade "Warm Lager" jästen. Den producerar riktigt bra lageröl även vid rumstemperatur men man ska helst hålla sig i de lägre regionerna runt 20 grader.

  Med ölsatser som innehåller 4kg malt och i vissa fall ännu mer kan man lätt få svåra klarningsproblem. Av det skälet har Bulldog valt öljästsorter med hög flockningsgrad. Vad du än gör, but inte ut jästen mot "en bättre", risken är stor att resultatet blir sämre, ölsatserna innehåller redan de bästa jästsorter som finns.

  Olika sluthumle ("finishing hops") för olika ölsatser

  Som du kanske känner till har Bulldog Brews ganska länge haft en mindre serie "finishing hops" med 12g i en tepåse. Efter mycket experimenterande med humlekottar, humleolja och pellets för att få fram det perfekta ölet, föll valet på att använda tepåse-tekniken och humlepellets. Med tepåsar är det lika lätt att brygga öl som att göra en kopp te. Slut på krånglet med vörtkokning.

  I bruksanvisningen rekommenderas att man tillsätter humlepellets ca i mitten av jäsningen men det finns också möjlighet att minska eller öka styrkan på smaken genom att tillsätta pellets tidigare (mindre smak) eller nära buteljering (mer smak). För Craft-ölsatser ska pelletsen alltid tillsättas nära buteljeringen för maximal humlearom.

  Humlepellets ger normalt inte mycket bitterhet utan endast fräsch humlesmak och arom. Därför är Bulldog's ölsatser ochså "humlade", dvs man har tillsatt rätt mängd alfasyra för perfekt bitterhet.

  Är 4kg malt bättre än 3 kg malt?

  Det finns missuppfattningar sedan gammalt att 3kg är en slags magisk gräns - gå över den och kvaliteten sjunker. Det visade sig inte stämma i verkligheten. Med rätt typ av maltextrakt blir kvaliteten fantastisk, prova Bulldog's Triple Tykes eller den amerikanska Evil Dog IPA så får du se själv!

  Tillsätta socker, eller inte tillsätta socker

  För ljusa ölsorter som Lager blir det ofta ett problem med färgen om man använder för mycket maltextrakt. Malt som extraheras blir mörkare än den ursprungliga vörten. Så om man använder lika mycket som i originalreceptet blir ölen för mörk. Dessutom mörknar maltextraktet något över tiden.

  Så för de riktigt ljusa ölsorterna innehåller Bulldog Brews en mindre mängd invertsocker. Detta socker har visat sig ha bästa smakprofilen för ölbryggning men det är svårt för hembryggare att använda det eftersom det inte är stabilt. Genom att tillsätta invertsockret direkt i ölsatsen blir blandningen dock stabil. Invertsocker är dyrare än både dextros och vanligt socker men för Bulldog Brews är endast det bästa gott nog.

   

  Yorkshire Bitter

  Ölsatser

  Ölsats bitter

  Bulldog Ölsatser

  1.75kg malt, tillsätt socker och vatten.

  Ölsats komplett

  Bulldog Bryggerier

  Ölsats, plus all utrustning!

  Bulldog beer kit

  Bulldog Premium

  Superkvalitet, mest malt av alla ölsatser.
  better brew maltextrakt

  Better Brew

  Prisvärda, mycket hög kvalitet
  Master Pint Beer

  MasterPint

  Görs av engelska Bulldog

  black rock ölsats

  Black Rock

  Från kommersiellt bryggeri i Nya Zealand
  Tooheys ölsats

  Tooheys

  Från kommersiellt bryggeri i Australien
  Belgisk ölsats

  Brewferm

  Belgiska ölsatser, massor av specialsorter
  Coopers ölsatser

  Coopers

  Från Australien