Öljäst

vinland.se

Öljäst

Öljäst "hittades" av Louis Pasteur i slutet av 1800-talet och N. Hjelte Claussen lyckades isolera den.

Viktigt att tänka på när man jäser öl att ju svalare ölet jäser, desto renare blir det. Jäser man varmare får man mycket estrar och fenoler. På "temperatur" ser du vilken temperatur den specifika jästen arbetar bäst på.

Öljäst finns i olika strängar och olika jäster fungerar på olika sätt. Öljästs egenskaper brukar betecknas efter flockulering, attenuering och vilken temperatur jästen arbetar bäst på.

Flockulering: Hur hårt jästcellerna lägger sig på botten av jäskärlet efter utförd jäsning. Belgiska jäststrängar flockulerar lågt vilket ger ett grumligt öl medan engelska brukar flockulera högt vilket då oftast ger ett klart öl utan filtrering.

Förjäsbarhet: Hur hög förjäsbarhet viss jäst har. Attenuering är alltså hur mycket socker jästen äter upp innan den går i dvala. Detta har ju även med hur torrt respektive fylligt ett öl blir. Ett öl jäst med en högattenuerande jäst blir oftast torrt och vise versa.


Bulldog B1 yeast

Bulldog B1 Universal Ale Yeast

Flockulering: Medium

Förjäsbarhet: 70-75%

Temperatur: 18-23°C

Bulldog B1 Universal alejäst är perfekt för bryggning av öltyper med en väl humlad eller fruktig smak. En robust all-rounder.

Art nr 32101, Nettovikt 10g, 10 påsar per displaykartong


Bulldog English Ale Yeast

Bulldog B4 English Ale Yeast

Flockulering: Hög

Förjäsbarhet: 65-70%

Temperatur: 16-21°C

Bulldog B4 English ale-jäst är perfekt för Porters, Bitters, Mild och Brown Ales. En klassisk alejäst för de kända engelska sorterna.

Art nr 32104, Nettovikt 10g, 10 påsar per displaykartong
Art nr 32504, Nettovikt 500g, 20 vacuumpackar per kartong


American West beer yeast

Bulldog B5 American West Ale Yeast

Flockulering: Medium

Förjäsbarhet: 70-75%

Temperatur: 16-21°C

Bulldog B5 American West IPA jäst är perfekt för öl med humleprofiler som IPA, American Pale Ale och även DIPA (Double IPA).

Art nr 32105, Nettovikt 10g, 10 påsar per displaykartong
Art nr 32505, Nettovikt 500g, 16 vacuumpackar per kartong


Belgian Saison yeast

Bulldog B16 Belgian Saison Yeast

Flockulering: Medium

Förjäsbarhet: 85-90%

Temperatur: 18-30°C

Bulldog B16 Belgian Saison är en Farmhouse-typ av jäst som framhäver kryddiga och komplexa aromeri din Saison.

Art nr 32116, Nettovikt 10g, 10 påsar per displaykartong
Art nr 32516, Nettovikt 500g, 20 vacuumpackar per kartong


Belgian Trapix beer yeast

Bulldog B19 Belgian Trapix Yeast

Flockulering: High

Förjäsbarhet: 75-80%

Temperatur: 18-25°C

Bulldog B19 Belgian Trapix är den perfekta öljästen för att brygga specialsorter från Belgien såsom Blonde, Bruin, Dubbel, Tripel, Quardupel eller Belgian Pale Ale.

Art nr 32119, Nettovikt 10g, 10 påsar per displaykartong


Steam Lager yeast

Bulldog B23 Steam Lager Yeast

Flockulering: High

Förjäsbarhet: 75-80%

Temperatur: 13-20°C

Bulldog B23 Steam Lager-jäst kan jäsa både varmt och kallt. Perfekt för fruktiga och ester-rika hybrid-lageröl som California Common och andra moderna lageröl.

Art nr 32123, Nettovikt 10g, 10 påsar per displaykartong
Art nr 32523, Nettovikt 500g, 20 vacuumpackar per kartong


German Lager Yeast

Bulldog B34 German Lager Yeast

Flockulering: High

Förjäsbarhet: 75-80%

Temperatur: 9-14°C

Bulldog B34 German Lager-jäst är en bottenjäsande jästsort. Den skapar en knivskarp finish och perfekt balans mellan blommighet och fruktighet i din tyska Pilsner eller annan välhumlad typ som t ex Kellerbier.

Art nr 32134, Nettovikt 10g, 10 påsar per displaykartong
Art nr 32534, Nettovikt 500g, 20 vacuumpackar per kartong


Amber Lager Yeast

Bulldog B38 Amber Lager Yeast

Flockulering: High

Förjäsbarhet: 70-75%

Temperatur: 9-14°C

Bulldog B38 Amber Lager är en bottenjäsande jäst som tar fram sötman från malten och skapar en mera fylllig lager. Perfekt för Helles, Tmavé, Bock, Märzen eller Schwarzbier.

Art nr 32138, Nettovikt 10g, 10 påsar per displaykartong
Art nr 32538, Nettovikt 500g, 20 vacuumpackar per kartong


European Ale yeast

Bulldog B44 European Ale Yeast

Flockulering: High

Förjäsbarhet: 70-75%

Temperatur: 15-21°C

Bulldog B44 European Ale-jäst är perfekt för överjästa ölsorter som jäses under 20°C (68°F), såsom Kölsch, Altbier och även Skotska Ales. Denna jäst är även utmärkt för att brygga Barley Wine och Imperial Stout.

Art nr 32144, Nettovikt 10g, 10 påsar per displaykartong
Art nr 32544, Nettovikt 500g, 20 vacuumpackar per kartong


Wheat beer yeast

Bulldog B49 Wheat Beer Yeast

Flockulering: Low

Förjäsbarhet: 75-80%

Temperatur: 18-25°C

Bulldog B49 Bavarian Wheat yeast är den perfekta sorten för tyska veteöl såsom Hefeweizen, Dunkelweizen och Weizenbock.

Art nr 32149, Nettovikt 10g, 10 påsar per displaykartong


Fermentis Safbrew T58

Flockulering: Låg

Förjäsbarhet: Hög

Temperatur: 15-20°C

En alejäst med kryddiga och fruktiga estrar. Safale T58 passar lysande till belgiska trappistöl.

Artikel 32011, nettovikt 11g, 38 påsar per kartong


Safale S33

Fermentis Safale S33

Flockulering: Låg

Förjäsbarhet: Hög

Temperatur: 15-22°C

En "allround-jäst" som fungerar väl i specialöl och belgiska trappistöl. Ger ett öl med fin grumlighet.

Artikel 32012, nettovikt 11g, 38 påsar per kartong


Safbrew WB06

Fermentis Safbrew WB06

Flockulering: Låg

Förjäsbarhet: Medel

Temperatur: 16-23°C

Tysk veteölsjäst med banan- och nejlikaestrar. Fungera väl i alla typer sydtyska veteöl.

Artikel 32013, nettovikt 11g, 38 påsar per kartong


Safale S04

Fermentis Safale S04

Flockulering: Hög

Förjäsbarhet: Medel-Låg

Temperatur: 18-22°C

Engelsk alejäst som ger ett klart och fruktigt öl. Safale S-04 passar utmärkt i brittiska alestilar.

Artikel 32014, nettovikt 11g, 38 påsar per kartong


Safale US05

Fermentis Safale US05

Flockulering: Medel

Förjäsbarhet: Medel

Temperatur: 18-22°C

Kalifornisk alejäst som används idag av många hembryggare och mikrobryggerier. Ger ett rent öl och passar bra i alltifrån ljusa till mörka öl.

Artikel 32015, nettovikt 11g, 38 påsar per kartong


Saflager S23

Fermentis Saflager S23

Flockulering: Medel

Förjäsbarhet: Medel

Temperatur: 9-15°C

En lagerjäst som jäser ned ölet rätt så torrt och ger ett fruktigt lageröl.

Artikel 32016, nettovikt 11g, 38 påsar per kartong


Saflager W34/70

Fermentis Saflager W34/70

Flockulering: Medel

Förjäsbarhet: Medel

Temperatur: 8-15°C

Lagerjäst ifrån Weihenstephanerinstitutet och som idag används mest utav alla lagertorrjäster.


Artikel 32017, nettovikt 11g, 38 påsar per kartong


Nottingham öljäst

Danstar Nottingham

Flockulering: Medel

Förjäsbarhet: Medel

Temperatur: 15-22°C

En bra jäst som fungerar utmärkt i amerikanska och brittiska alestilar. Ger ett lite fruktigt öl och kan väl ses som en blandning av brittisk och amerikansk jäst.

Artikel 32021, nettovikt 11g


Windsor öljäst

Danstar Windsor

Flockulering: Medel

Förjäsbarhet: Medel

Temperatur: 15-22°C

En brittisk alejäst som ger ett fruktigt öl och passar mycket bra i allt ifrån Bitter till Porter.

Artikel 32022, nettovikt 11g


Munich öljäst

Danstar Munich

Flockulering: Låg

Förjäsbarhet: Medel

Temperatur: 15-22°C

En tysk veteölsjäst som ger bananestrar och nejlikatoner. För dig som gillar sydtyska veteöl.

Artikel 32023, nettovikt 11g


Belle Saison öljäst

Danstar Belle Saison

Flockulering: Låg

Förjäsbarhet: Hög

Temperatur: 18-25°C

Saison är ett belgisk lantöl som är krispigt, ljust och fruktigt. Jästen har hög förjäsbarhet och det är vanligt att man jäser det upptill 30 grader.
Slutprodukten blir ett fruktigt och fenoliskt öl med fin pepprighet.

Artikel 32024, nettovikt 11g


American West öljäst

Danstar American West Coast

Flockulering: Medel

Förjäsbarhet: Medel-Hög

Temperatur: 15-22°C

Denna jäst ger likt Safale US-05 ett rent öl med relativt hög utjäsningsgrad. American West Coast passar utmärkt till humlestinna öl från den amerikanska västkusten.

Artikel 32025, nettovikt 11g


Muntons öljäst

Muntons öljäst

Flockulering: Låg

Förjäsbarhet: Medel

Temperatur: 15-25°C

Muntons öljäst lämpar sig väl i brittiska och amerikanska ölstilar.

Artikel 32001, nettovikt 6g


Muntons Gold öljäst

Muntons Premium Gold

Flockulering: Hög

Förjäsbarhet: Hög

Temperatur: 15-25°C

Ännu en "allroundjäst" från Muntons som ger ett rent öl, flockulerar bra och håller en hög förjäsbarhet.

Artikel 32002, nettovikt 6g


Harris öljäst

Harris öljäst

Flockulering: Medel

Förjäsbarhet: Hög

Temperatur: 15-25°C

En öljäst som likt Muntons har hög förjäsbarhet och producerar ett relativt rent öl.

Artikel 32011

Nyheter

Bulldog öljäst
[2017-04-05] Bulldog Öljäst
Alcotec Carbon Turbo
[2017-02-07] Alcotec 48 Carbon
Turbojäst med kol
[2017-02-07] DoubleSnake Carbon Turbo
Bulldog lakvattenvärmare
[2017-02-07] Bulldog Sparger 18L
Bulldog Bryggverk Öl
[2016-07-20] Bulldog Bryggverk!
Hop pellets
[2016-04-14] Sydafrikansk humle!
MasterPint
[2014-11-28] MasterPint ölsatser